
Egentligen gillar jag inte att vara språkpolis, fast jag har all anledning med tanke på det grumliga textflöde jag vadar i som redigerare. Jag muttrar, stryker och formulerar om. Men sedan orkar jag inte hojla högt - för det blir så tjatigt. Det är nämligen så mycket som är galet just nu. Och jag vill inte verka gnällig.
Fastän jag säkert är det.Men när
den här vassa bloggaren reagerade igår och jag samtidigt (sånär som på 32 minuter) plockade upp senaste numret av Fokus kände jag ett obetvingligt tvång att lätta på trycket.
Kolla här! På ettan, det vill säga omslaget. Man skulle kunna formulera om frågan också: Vart är Östros?
Jag vet, jag vet, skillnaderna mellan var och vart håller på att suddas ut. Om, säg sex år, kommer sammanblandningen att vara total. Jag vet också att det är dialektalt att säga "vart" i Norrland. Det har jag inga problem med. Men än så länge använder vi rikssvenska i skrifts- och tidningsspråket.
Om jag var redaktör för Fokus - vilket är en omöjligthet eftersom jag 1) inte är kvalificerad och 2) aldrig skulle släppa igenom det här - skulle jag skämmas som en gris i dag och tre år framåt.
Håller ni med?
Nu när dammluckan är öppen kan jag passa på att bjuda på den senaste tidens språkpaddor från min vardag.
"Teatergrillen! Bara namnet andas!" Sedär! Visste inte att namn kunde andas. Det är väl bättre om kockarna gör det. (Uttrycket är att andas någonting, som flärd, traditioner etcetera.)
"Vinexporten har ökat til länder som tidigare inte hade någon vinkonsumtion." Ja, vad kan den annars göra liksom?
"Hon bröt benet efter en ridolycka." Tråkigt. Var det en minut efteråt eller ett år efteråt? Och vad har det med ridolyckan att göra?
"Minst nio av tio flaskor konsumeras inom en vecka." Korrekt i sak, för det betyder 90 procent. Men
minst nio av tio lämnar inget utrymmet inna det övre taket. Minst nio av tio förutsätter att det finns ett mest också - och nästa siffra är ju tio. Hänger ni med?
Så till genren subtiliteter:
"Man planterade en kastanjeallé för att slottsgästerna skulle kunna anlända ståndaktigt". Envisa och högresta (moraliskt) gäster det där. Skribenten menar så klart "ståndsmässigt" alternativt "ståndsaktigt".
"Sjövägen är det bara 500 meter dit, men landsvägen sju mil." Om man tar motorvägen då? Samme usle skribent (jodå, det finns fler felaktigheter i texten, men jag orkar inte dra alla) avsåg säkert att skriva "landvägen". Tänkt vad ett litet s - eller inte ett litet s - kan göra skillnad.
Var är vi på väg?