onsdag 19 november 2008

Vanvård i Halmstad

Ni har säkert sett på nyheterna om vanvården på ålderdomshemmet Bäckagård i Halmstad. Där var min pappa på rehab i våras. Ni som pratade med mig då vet att jag inte var imponerad. Pappa drabbades tack och lov inte så här illa. Men det var jag som telefonledes en söndag ordnade så att en läkare kom och undersökte honom. Diagnos: lunginflammation. Vad sa personalen när jag först ringde och sa att pappa rosslade och hade svårt att andas? 1) Vi har ingen läkare här (vårdcentralen ligger i bottenvåningen). 2) Vi har inga sjuksköterskor på helgen. 3) Han kan väl ringa och få en tid hos husläkaren?

Det är oändligt sorgligt att det ska vara så här när vi pratar äldreomsorg i Sverige 2009. What's wrong?

4 kommentarer:

No-one sa...

Usch ja, såg det där på nyheterna igår och blev riktigt illa berörd. Så fruktansvärt människo-ovärdigt... Förnedrande.

Anonym sa...

Pixaleixa: Jag kan barra hålla med och hålla tummarna för att varken mamma eller pappa hamnar där (igen).

Anonym sa...

Det här är inte bara i Halmstad. Det är överallt i hela Sverige och nästa skandal bara väntar...

Det hela är ett totalt feltänk (gamla skall stanna hemma så länge som möjligt med minimalt med "hemtjänst" och sitta där ensamma i mörkret och vänta på serielagad mat).

Till slut blir de så gamla och skruttiga att de ändå måste in på "hemmet". Och där finns inte de verkliga resurserna, man kan inte äldresjukvård, vet inget om gerontologi överhuvudtaget, orkar inte bry sig.

Det finns lysande undantag men då är de baserade på god kunskap, uttalad vårdpolicy, utbildad och engagerad vårdpersonal med låg omsättning etc, etc.

Mitt råd, Kesu, är att om det blir aktuellt med vård för gamla föräldrar igen, se till att ha ett par alternativ. Förlita dig INTE på den typen av kommunal vårdinrättning som inte ens bekymrar sig om en gammal man har fått lunginflammation. Du vill inte ha din pappa där igen.

Tyvärr är privata alternativ det som funkar bäst. Och är dyrast. Men etablera en kontakt med biståndshandläggaren i kommunen så går det bättre nästa gång. Är man inte inne i systemet tar det tid att komma in.

Från en som vet!

Anonym sa...

Monet: Tack för dina tips. Mamma och pappa är redan inne (sedan länge) i systemet och det finns inga privata alternativ i Halmstad. I Halmstad får man varken ställa upp sig på kö innan det blir dags eller välja när det blir dags. Jag har kollat! Brrrrr!