onsdag 17 februari 2010

Doktor Semla

Mira hade rätt: Semmelweiz införde det där med att tvätta tassarna på sjukhuset. Du får en smaskig semla från Solna-Sune!

I korthet: Läkaren Ignaz Philipp Semmelweis (ursprungligen Semmelweis Ignác Fülöp), föddes den 1 juli 1818 i Budapest och dog den 13 augusti 1865 i Döbling (Wien). 1847, när han var chef för förlossningsavdelningen i Wien, kunde han visa att barnsängsfeber var smittsam och att fallen av barnsängsfeber kunde minskas drastiskt om vårdpersonalen tvättade sina händer ordentligt.

De unga medicinestudenterna gick direkt från likobduktioner (för att lära sig anatomi) till förlossningsavdelningen utan att passera handfatet. Ingen fattade varför så många kvinnor dog i barnsängsfeber innan Semmelweiz insåg det dödliga sambandet. Trots att dödligheten sjönk när han införde rutinen med handtvätt för studenterna motarbetades Semmelweiz av sina överordnade och han fick aldrig uppleva erkännandet av upptäckten.

Jag brukar inte rekommendera Wikipedia, tycker ofta det är en slarvig källa som man måste trippelkolla, men i fallet Semmelweiz verkar historien i stämma i stora drag. Läs mer här om ni är intresserade.

Semmellocket av för Ignaz Semmelweiz!

8 kommentarer:

Cicki sa...

Det var en klok man. Nu har du givit han upprättelse. De var ju rätt motarbetade de där läkarna som började fundera över renligheten och förekomsten av sjukdomar. Det var väl så att det satt gamla envisa gubbar i toppen och då skulle inte någon yngre komma där och tycka till och framför allt inte tycka annorlunda än de själva.

Fram för fler Semmelweissare som vågar sticka ut hakan....:-)

Caroline Engvall sa...

Vilken allmänbildande blogg det här är. Visste Mira det utan att googla? Vilka allmänbildade läsare du har! Wow!

Caroline Engvall sa...

Vilken allmänbildande blogg det här är. Visste Mira det utan att googla? Vilka allmänbildade läsare du har! Wow!

Mian sa...

Aha! Det där har jag hört talas om, men kopplade inte till namnet.
Tack för att du allmänbildar oss!

Mira sa...

Åh, man bugar, tar fram tallriken och trär ner servetten i dekolletaget. Jo - jag äter semlan som hetvägg.

Jag kom inte ihåg några detaljer vad gäller Herr Doktor. Mindes bara förlossningarna och kopplingen smutsiga händer...

Tankevågor sa...

Intressant läsning! :-)

G sa...

Om någon har läst Lars Widdings Sorunda sviten så finns där en "Fältskär" som hjälper till med en förlossning ute i fält. Han ger inte det hela mycket hopp med de förhållande som rådde. I brist på vatten tvättar han kvinnan med brännvin men berättar det inte för någon. Skäms däröver... Till hans förvåning går allt jättebra och inga komplikationer uppstår... Visserligen uppdiktad av Lars W men ändå!

Kesu sa...

Cicki: Ja, heja alla som stått på sig och orkat stå emot motstånd!

Caroline: Jag har världens bästa läsare och kommenterare :)

Mian: Huvudsaken är att man vet ATT man ska tvätta tasserna, inte nödvändigtvis VEM som kom på det. Men nu glömmer du det nog inte. Tänk på semla ;)

Mian: Vassegod! På med servetten bara och plums i mandelmasse- och gräddhavet.

Londongirl: Tack! :)

G: Men ändå! Tack för den informationen. Här finns säkert något sedelärande att lära :)