tisdag 9 november 2010

Kalaskarré


Vinden är vresig och snön får inget fäste på träden, bara på marken där den mödosamt breder ut ett täcke över alla löv som glödde i höstsolen så sent som i går. Vi hukar oss inomhus och höjer livsandarna med mat. God mat. Bland annat den här bloggerskans suveräna trattissoppa. (Finns under kommentarerna. Jag tiggde mig till receptet - och det har jag aldrig ångrat.)

Och så den otippade fläskkarrésteken som trotsar traditionen. Vitt vin? Honung? Jajamensan. Och lättlagad! Prova själva får ni se!


Här är receptet i två delar. Notera mina viktiga anvisningar (till mig själv). Benfri karré. Måste vila en liten stund under folie. Tunna skivor.

18 kommentarer:

Christina sa...

Jag älskar matinlägg - det där ser smaskens ut, tur att jag har ätit och är mätt när jag tittar in här.

Cicki sa...

Det låter vansinnigt gott och verkar inte heller svårt. Det får vi testa vid tillfälle.

Elisabet. sa...

Ja, nu har jag ju ätit soppa i två dagar (blir nog en 3:e också ...),så då kanske man skulle satsa på detta, om inte annat till helgen?

Genialiskt att fotografera receptet.

Filurigt, helt enkelt!

Kesu sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kesu sa...

Det var jag som tog bort kommentaren ovan. Den ligger nu där den ska ligga, på Christinas blogg. Handlade om kor, inte fläskkarré. Så går det när man är uppe i ottan (typ klockan nio!)


Christina: Det ÄR smaskens. Jag lovar.

Cicki: Lätt som en, eh, ugnsbakad fläskkarré utan en massa pillande med katrinploomon (som också är gott). Här ploppar och häller man bara ner ingredienserna i långpannan. Urenkelt! Sköter sig själv i ugnen. Såna recept gillar vi, eller hur? ;)


Elisabet: Jag älskar soppa, särskilt så här års. Men ibland behöver man ju lite mer tuggmostånd. Finurligt eller lättjefullt (det vill säga att jag är lat), det är frågan. Kör karrén till helgen. Doften under tillagningen kan man också njuta av.

Cicki sa...

Självklart. Bästa recepten när det är så.

Mian sa...

Det ser riktigt smaskigt ut!
Min rosmarinplanta är än så länge magnifik, men den lär må sämre efter några månader i den torra lägenhetsluften... Således hög tid för mig att testa receptet.
Tack!

Kesu sa...

Cicki: Great minds think alike.

Mian: Vassego! Tänk vid Medelhavsområdet där rosmarinen växer som höga buskar. Härligt! Jag slår vad om att din är nästan lika tät och hög :)

Christina: Glömde ju säga tack för alla dina recept på din blogg. Jag testar och sparar dom må du tro. Just det här receptet har du i en bokhylla nära dig. Kommer du ihåg att jag satte en liten notislapp i en kokbok (på din uppmkaning!) förra året? Tror boken heter nåt med italienska bufféer, eller så. Jag lånade den en gång på biblioteket och föll för just det här receptet.

Christina sa...

Kesu: Nämen, gjorde du det? Jag har mängder av postitlappar i kokböckerna, men nu ska jag gå på skattjakt :-)

Kesu sa...

Jajamensan. Den låg på bordet i "mitt" rum, men det betyder kanske inte att den ligger just där i dag ;) Leta på du. Det är en ganska tunn volym, har jag för mig. Med läckra recept.

Christina sa...

Kesu: Nu har jag hittat boken, och mycket riktigt sitter det en orange postitlapp på sid 40 där det står textat med din handstil "Otippat god fläskkarré (utan ben)Kesu!"...och så har du ritat ett ♡

No-one sa...

OooooooOOooOOooo så gott det ser ut!!!

Elisabet. sa...

Kesu: glöm inte det där helt fantastiska programmet om kvinnorna i Sydafrika!
Och idag lade jag små laxbitar i soppan från i förrgår .., hjälp, så gott och billigt!

Kesu sa...

Christina: Så roligt att du hittade boken. Då slipper du springa fram och tillbaka mellan datorn och köket ;)

Alexia: Just try it out! Easy peasy!

Elisabet: DET måste jag OCKSÅ titta på. Och soppan ska jag också laga. Herregud, så mycket trevligt jag har framför mig. Jag menar det verkligen!

Christina sa...

Kesu: Ja, förstå vad jag spar på benen ;-)

Tankevågor sa...

Ja såna recept gillar vi. Lätt och gott så ska det vara. Det här ska jag också prova....ska kolla in svampsoppan också sen.

Jag älskar såna här recept och kokböcker med anteckningar i marginalerna....

När min mamma dog tyckte alla syskon att jag skulle ta hand om hennes kokböcker och det gjorde jag med glädje. :-)
Vilken bokskatt! Där finns massor av såna anteckningar...brev från min gamla faster på Gotland med recept skickade till min mamma....ja du förstår säkert vilken minnesskatt och känsla det är att sitta och bläddra i dem.

Ha en skön helg!

// Lisbeth

Lisette sa...

Detta ska jag verkligen testa!! Det ser jättegott ut. Karre är en ofta lite "seddöveraxelnköttbit" som jag tycker mycket om. Den blir så saftig och smakrik. Dessutom tröttnar man ju på att äta oxfilé varendaste dag!. (Kul att du gillar trattkantarellsoppan.)

Kesu sa...

Christina: Hihi!

Londongirl: Lätt och gott - just så. Svampsoppan är ett säkert receptkort, prova den.

Jag är precis som du: recept och kokböcker med personliga anteckningar är bland det bästa som finns. Dels för att man glömmer så lätt, dels för att man minns så mycket mer. Du förstår hur jag menar, va? Jag brukar anteckna när jag lagade/bakade det första gången - det är också ett sätt att minnas.

Vad roligt att du ärvde en sådan bokskatt av din mor. Jag frågade min bror om han ville ha några av min mammas kokböcker. Nej, ta dem du, för det är ju du - och mamma - som har använt dem, svarade han. Det är helt fantastiskt att ha böckerna inklusive en massa noteringar och recpet från gamla släktingar kvar.

Ha en fin helg du med!

Lisette: Ja,omväxling förnöjer ju en ostadig själ. Hehe! Jag tror att fläskkarrén kommit lite i skymundan i matlagningsfloden. Roligt att variera tillagningen av karrén. Att det är lättlagat är ju ingen nackdel så länge det är gott.

Din soppa är för evigt sparad i receptsamlingen som "Lisettes trattissoppa" med en stjärna efter.