söndag 5 december 2010

På jakt efter skatter



Ni som hängt med från förra året, minns kanske att B och jag kom på en ny
adventstradition: skattjakt med (bonus)barnbarnen. Sedan dess har skaran utökats med en till bebbe. Hennes tid kommer, men just nu tror vi inte att hon uppskattar att springa i mörka källargångar och leta guldpengar (tiokronor), såpbubbleflaskor (ska vi nog INTE ha till nästa år), reflexer (dinosaurier och katter), färgpennor (lätta att gömma)och små tomteljus.

Hon hade inte heller gillat att käka grillad korv.Men det gjorde Annika ...

...och Sonja ...
... och Valle ...
... och Tom ...
Lilla bebban vill nog inte heller rulla chokladbollar. Farfar/morfar B tyckte den idén var så där. Jag tycket det var kanon. Där satt jag och Sonja, Annika och Jack och rullade chokladbollar medan de berättade om sitt liv på dagis. (Man har väl lärt sig av SVT:s Fredrik Önnevall.) Jack berättade att han var kär, men inte i vem för då skulle det ju inte längre vara en hemlis.

När sedan minstingarna Tom och Valle anslöt (efter lite mellanspel på övervåningen med B) rullade de inte smeten så mycket mellan händer som, tja, lite överallt annars, typ gärna på tröjfronten.


Att dela upp skatterna gick inte lika snabbt som att hitta dem. Det blev ett riv och ett slit, men det var vi beredda på och hade köpt prylar med millimeterrättvisa. Fast försöka förklara det för små ivriga liv när skattkorgen kommer upp på bordet. Då var det fler som flög upp på samma bord.

Lelle R var tapper. Han hängde med i källaren, men när det blev fiskdamm följt av kurragömma, gömde han sig i sin korg och snarkade in.

Hör och häpna, alla fick med sig sina tröjor, halsdukar, vantar, mössor, stövlar och strumpor. Däremot har vi redan hittat spår av godispåsarna. En rosa bil här, en klubba där och en Dumlekola i Lelle R:s käftar. Den killen har inga problem med att käka kola med pappret på. Grymma matte hann dock pillra ur kolan innan den slank ner i magdjupet. Skattjakt hos veterinären en söndag var inte planerad.

8 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

De där korvätarna är verkligen kramgoa! Hos oss blir det alltid skattjakt till påsken!
Mysigt!:D

Kesu sa...

Pettas: Vad snabb du var :) Ja, de är så kramgoa att man kan äta upp dem. Hehe!

Vet du: några kompisar till mig sa samma sak när jag berättade om den annalkande skattjakten. Påsk! ropade de. Egentligen är det ju smartare att göra det när det är osnö ute. Jag tror att upprinnelsen var att vi ville göra nåt med alla barnbarnen förra advent och insåg att vi var tvungna att aktivera dem för att, ja, du fattar. Och så blev det en skattjakt. Och korvgrillning.

Helen sa...

Så gulliga barn och Lelle R blir ju alltid snygg på bild.

Vilken toppendag för de små, och säkert hade ni vuxna lika trevligt, skulle jag tro.

Kram!

Cicki sa...

Det är härligt med traditioner. Om man letar skatter till advent eller påsk spelar mindre roll. Tänk vad de små liven kan berätta för sina barn någon gång i framtiden. När de fick leta skatter hos sina mor-farföräldrar.

Antar att ni själva har rasat ihop i soffan....:-)

Elisabet. sa...

Vilken fantasi det vittnar om, ja, hos skattgömmarna! Och så underbart spännande för småttingar .., det måste det vara!

Caroline Engvall sa...

Vad glada de måste vara som har då härliga grandparents. Jag vill också gå på skattjakt. Kan du ordna det på Halong Bay ikväll (PS: Ska bli sååå kul att ses!).

Lisette sa...

Wow vilken dröm att vara barnbarn hos er!!!! Lyckostar dom! Va? Fick inte Lelle R behålla sin skatt. Så taskigt!
Skicka ner honom hit så ska vi fixa lite pepparkakr och knäckar.

Kesu sa...

Helen: Lelle R bugar och tackar. Just där ser han lite raggsocksaktig ut, så han blir extra glad för din komplimang. Jodå, vi hade också kul.

Cicki: Det är lite så vi hoppas att det ska bli, att de ska komma ihåg NÅGOT från de här skattjakterna. Nästa år tror jag vi kan rita och skriva en karta, för då går den äldsta i årskurs två. Kanske tar jakten lite längre tid då (det är bra). Du har rätt, vi rasade ihop efteråt.

Caroline Engvall: Japp, jag sa till kyparna att gömma sju vållullaaaaah. Hoppas du hittade alla, annars blir det jobbigt dagen efter ...

Lisette: Hehe! Lelle R fick ingen egen skatt. Men han fick knorr på kvällen. Tack annars för omtanke. Han kommer så gärna så, bara en viss fröken A är på plats.